Всяка година Службата за интелектуална свобода на Американската библиотечна асоциация публикува

...
Всяка година Службата за интелектуална свобода на Американската библиотечна асоциация публикува
Коментари Харесай

Бум на книгите застрашени от забрана в САЩ

Всяка година Службата за интелектуална независимост на Американската библиотечна асоциация публикува статистически данни за опитите за цензура на литературни творби в американските учебни заведения и библиотеки. Наблюдава се тревожна тенденция за увеличение на опитите за цензура на книги в Съединени американски щати, като през 2017 година книгите, попаднали в листата, са се нараснали до 416 спрямо 323 през 2016 година, оповестява " Гардиън ". 

От всички 416 заглавия Асоцжиацията разгласява топ 10 на най-забраняваните книги. На първо място в листата е младежкият роман  " Тринадесет аргументи за какво " на Джей Ашър, по който предходната година Netflix снима филм. Причината за цензурата е тематиката за самоубийството на тинейджър, която е показана " сантиментално ".

Сред тематиките, поради които разнообразни наставнически организации желаят възбрана на книги, са тези със полов или с набожен темперамент, с циничен език, по проблемите на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър) и други сходни, които могат да доведат до " принуждение и тероризъм " (включително и блестящият роман  " Ловецът на хвърчила “ на Халед Хосейни).

В описите попадат и типичен заглавия като " Да убиеш присмехулник " от Харпър Лий. През последните години наличието на класическия разказ в американските учебни заведения от ден на ден се слага под въпрос от родителите и е премахнат от описите за четене в учебни заведения в Мисисипи поради " непристоен език ", който " кара хората да се усещат неловко ". Освен книги, под възбрана влизат все повече DVD-та, бази данни, изображения и произведения на изкуството.

Службата за интелектуална независимост на Асоциацията на библиотеките стартира да записва и случаите на закононарушения от ненавист в библиотеките. През 2017 година е обявено за 23 такива, като се стартира от изписване на свастики по библиотечните стени до унищожаването на мюсюлмански религиозни текстове. 

За да избегнат несъгласия, от ден на ден библиотеки сами вземат решение да отстранен някои книги.

Подобни актове обаче постоянно провокират реакция. Чрез подписки възпитаници съумяват да върнат някои от противоречивите заглавия още веднъж по рафтовете в библиотеките, какъвто е случая с  " The Hate U Give "

Топ 10 на най-оспорваните книги през 2017 година са:

1.  " 13 аргументи за какво “ от Джей Ашър;

2. " The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian " от Шърман Алекси;

3. " Drama " от Рейна Телгемайър;

4.  " Ловецът на хвърчила “ от Халед Хосейни;

5. " George " от Алекс Джино;

6. " Sex is a Funny Word " от Кори Силвърбърг;

7.  " Да убиеш присмехулник “ от Харпър Ли;

8. " The Hate U Give " от Анджи Томас;

9. " And Tango Makes Three " от Питър Парнел и Джъстин Ричардсън;

10. " I am Jazz " от Джесика Хъртъл и Джаз Дженингс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР